Γνωρίστε τον Σταύρο Ζαχαρίου, απόφοιτο κλάδου Γραφιστικής του Alexander. Σήμερα ο Σταύρος εργάζεται στην εταιρεία «Yoshiro Digital», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του Digital Marketing, είναι Creative Director και μέσα σε σχεδόν μία δεκαετία από την αποφοίτησή του, κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο και να αποκτήσει μερικές από τις ομορφότερες εμπειρίες και αναμνήσεις της ζωής του.

Το highlight της καριέρας του, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι του έδωσε την ευκαιρία να παρευρεθεί σ’ ένα διεθνούς φήμης σεμινάριο όπου διεκπεραιώθηκε στα γραφεία της Microsoft της Νέας Υόρκης. Είχε την ευκαιρία να εργαστεί με διάφορους designers από όλο τον κόσμο και να αφομοιώσει νέες τεχνικές και κουλτούρες στον δικό του τρόπο σκέψης.

Πόσο άμεσα, μετά τις σπουδές σου βρήκες δουλειά στον κλάδο σου;

Εργοδοτήθηκα σχετικά πολύ γρήγορα. Αρχικά εργαζόμουν ως Student Advisor σε Πανεπιστήμιο και παράλληλα εργαζόμουν ως freelancer graphic designer. Στην πορεία εντάχθηκα part time στο Marketing Department του Πανεπιστημίου και μετά από δύο χρόνια προσλήφθηκα στη Yoshiro Digital η οποία είναι εταιρεία Digital Marketing.  Αρχικά ξεκίνησα ως Junior Graphic Designer και σήμερα είμαι ο Creative Director της εταιρείας με την ομάδα μας να περιλαμβάνει Graphic, Web, Animation Designers και Web Developers.

Cover 2013 – Won LA Voice Cover competition

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα;

Εξαρχής ενημερώθηκα διαδικτυακά για το επίπεδο σπουδών του Alexander και στην συνέχεια πήρα πληροφορίες από φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν ήδη στο Πανεπιστήμιο και τα σχόλια ήταν μόνο θετικά. Ακολούθως, ορίστηκε συνάντηση στο χώρο του πανεπιστημίου και στην συνέχεια εντάχθηκα στην ομάδα τους.

Τι θα σου μείνει αξέχαστο από την περίοδο που σπούδαζες στο Alexander;

Θα μου μείνουν αξέχαστοι οι καθηγητές με τους οποίους είχαμε άψογη συνεργασία και οι γνώσεις τις οποίες μας μεταλαμπάδευσαν είναι χρήσιμες και ωφέλιμες μέχρι σήμερα ακόμη και στην καθημερινότητά μου.

Πρακτικά, πώς βοήθησαν οι σπουδές σου στο Alexander College στην επαγγελματική σου αποκατάσταση;

Οι σπουδές μου στο Alexander College με βοήθησαν να αποκτήσω γνώσεις στον τομέα μας, καλύπτοντας όλες τις πτυχές των γραφικών τεχνών. Επίσης, βασικό στοιχείο το οποίο αποκτήθηκε μέσα από την τριετή φοίτησή μου είναι η σωστή έρευνα, υλοποίηση και παρουσίαση των projects.

Με ποιο τρόπο πρέπει οι σημερινοί απόφοιτοι να αντιμετωπίζουν τον συναγωνισμό στο χώρο; Τί θα τους συμβούλευες;

Ο συναγωνισμός πάντα θα υπάρχει και μπορούμε να δούμε μόνο την θετική πτυχή του, δουλεύοντας πάντα πιο σκληρά, μαθαίνοντας νέα πράγματα, ακολουθώντας τα trends και αποφεύγοντας την στασιμότητα. Να θεωρείτε τον κάθε Designer ως συνάδελφο και να απορροφάτε στοιχεία τα οποία μπορούν να εξελίξουν τις γνώσεις και τις ικανότητες σας.

Το Design έχει άπειρες πτυχές και να μην θεωρείτε ποτέ οποιοδήποτε feedback ως προσωπική κριτική. Σημαντικό είναι να ακούμε πάντα τον πελάτη τί έχει να μας πει, να προβαίνουμε σε συζήτηση μαζί του αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις δικές τους ανάγκες και στην συνέχεια με βάση τις δικές μας γνώσεις και την εμπειρία μας να μεταφέρουμε visually το σωστό μήνυμα στο κοινό.

Τι θεωρείς σημαντικη διαδικασια για κάθε προτζεκτ και τι θα συμβούλευες τους αποφοιτους για να την πορεια τους.

Αφιερώνοντας τον περισσότερο χρόνο στην έρευνα είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της εργασίας μας όπως επίσης και οι αυθόρμητες ενστικτωδώς ιδέες που έχουμε σαν πρώτη επαφή με οποιοδήποτε project. Οπόταν καλό θα ήταν πάντοτε να έχετε ένα μολύβι και ένα τετράδιο και να σκιτσάρετε τις ιδέες που έχετε.

Επιμείνετε στον κλάδο σας. Δεν υπάρχει ο μύθος «δεν υπάρχουν δουλειές στον τομέα μας». Καθαρίστε το μυαλό σας και αναλύστε τα πάντα γύρω σας. Όλα περιτριγυρίζονται από το Design. Όλα είναι Branded. Το Design δεν σταματάει ποτέ. Αντιθέτως εξελίσσεται.

Τί σε δίδαξε αυτή η πρώτη δεκαετία στη δουλειά ως Graphic Designer;

Με δίδαξε να επιμένω, να στηρίζω και να υποστηρίζω τις ιδέες μου. Να μπορώ να παίρνω πρωτοβουλίες, να αναλαμβάνω και να διευθύνω ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε project ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία του brainstorming πάντοτε σε συνεργασία με την ομάδα μου.

Να συζητώ και να σέβομαι συνάδελφους και πελάτες, κατανοώντας τις ανάγκες τους και δίνοντας πάντοτε καινοτόμες λύσεις.

Θεωρώ πως το πιο σημαντικό κομμάτι το οποίο διδάχθηκα, παρόλο που το επάγγελμα του γραφίστα είναι ένα επάγγελμα πιο “one man/woman show”,  για να μπορείς να αποδόσεις σε ένα μεγάλο έργο είναι να μπορείς να συνεργαστείς και με άλλα τμήματα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στον σχεδιαστικό τομέα.

Έμαθα να εκτιμώ περισσότερο τον ελεύθερο μου χρόνο και να αποκτώ νέες εμπειρίες γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκεντρώνει στοιχεία από παντού και μέσα από όλες τις εμπειρίες που βιώνουμε μας ανοίγει δρόμους προς νέες δημιουργικές ιδέες.

Breaking bad 2012 selected for a movie design gallery

Τί προβλέπεις για το μέλλον του κλάδου;

Ολόκληρος ο κόσμος είναι design. Χωρίς το design δεν θα μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει και να δώσει πληροφορίες/μηνύματα visually.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύρρυθμα και βλέπουμε το Design γενικότερα να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις. Επίσης, με την εμπειρία μου δουλεύοντας στην Yoshiro Digital τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι πλέον η οθόνη νικάει το χαρτί δίνοντας κίνηση και ζωή στα γραφικά.

Οπόταν πιστεύω ότι το μέλλον του κλάδου θα είναι πιο digital, εκμεταλευόμενος το γεγονός ότι ο κόσμος πλέον είναι προσκολλημένος τις περισσότερες ώρες σε μια οθόνη. Έτσι ευκολότερα ο καθένας έχει την ευχέρεια να διαφημίσει και να προβάλει με έξυπνους δημιουργικούς τρόπους το προϊόν του.