O Personal Trainer και ένας από τους ιδιοκτήτες του Elite Fitness, Αντρέας Μιχαήλ, φιλοξενήθηκε στο AlexWebRadio και στηνεκπομπή “The Base – men Show”. Η συζήτηση για την άσκηση και φυσική κατάσταση εν καιρώ καραντίνας, μετατράπηκε σε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα  – προτροπή για να κάνουμε την άσκηση μέρος της ζωής μας.

Ο Αντρέας μας προτείνει να «φέρουμε την άσκηση στο σπίτι» μας, να ξεκινήσουμε από μισή με μία ώρα άσκηση καθημερινά, στο σπίτι μας, ενώ ασχολούμαστε με πράγματα της καθημερινότητάς μας.

Σχήμα οξύμωρο ήταν η φράση του ότι «ο covid έβγαλε πάρα πολύ κόσμο έξω από το σπίτι», γιατί δεν του άφησε άλλα περιθώρια από το να αθλείτε, στέλνοντας σε μήνυμα τον γνωστό πλέον αριθμό 6. «Ο κόσμος, αν δεν ήταν αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση, δεν θα είχε την άσκηση στις προτεραιότητές του. Οι περισσότεροι το θεωρούσαν μια αγγαρεία. Τώρα είναι η διέξοδός τους γιατί νιώθουν την ευεξία. Αυτό μπορώ να το εξηγήσω επιστημονικά, γιατί νιώθουμε την ευεξία.»

Νιώθουμε ευεξία γιατί μέσω της άσκησης εκκρίνεται «η ορμόνη της ευτυχίας» που μας αναζωογονεί και μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματα και έγνοιες της καθημερινότητάς μας.

«Όταν βάλουμε στο πρόγραμμά μας μισή με μία ώρα φυσικής δραστηριότητας ή άσκησης καθημερινά, θα δούμε ότι θα κρατήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά πλαίσια, ο μεταβολισμός μας θα ξεκινήσει να δουλεύει και επίσης ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάτι που αυτή την περίοδο το έχουμε ανάγκη.»

Ποιος είναι όμως ο Αντρέας Μιχαήλ; Ο Αντρέας είναι απόφοιτος στον κλάδο Αθλητικών Επιστημών. Εργάστηκε σε γνωστό γυμναστήριο στη Λάρνακα και έτσι απέκτησε εμπειρία προσφέροντας υπηρεσίες σε διάφορες ομάδες ανθρώπων. Πριν ενάμιση χρόνο, μαζί με άλλους δύο φίλους και πτυχιούχους γυμναστές, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Elite, το οποίο προσφέρει εξατομικευμένο personal training με ασκήσεις σε συνδυασμό με υπηρεσίες Διατροφολογίας.

«Η γυμναστική είναι για εμένα πάθος. Είναι μια επιστήμη που δεν σταματά ποτέ να σου μαθαίνει. Δηλαδή, κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούριο. Είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Είναι μια παραϊατρική επιστήμη που έχει να κάνει με την υγεία.»

Πρωταρχικός στόχος τους είναι «να περάσουμε την ιδέα στον κόσμο ότι όλοι μπορούν να αθληθούν και ότι η άσκηση δεν έχει όρια. Όρια εννοώ ηλικιακά. Οπόταν θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα είναι για όλους και με βάση τις ανάγκες του καθενός να δίνουμε το 100% μας.»

Όσο αφορά τα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας, εκφράζει τη δική του άποψη για το τί θα μπορούσε η πολιτεία να πράξει, έτσι ώστε να παραμείνει η άσκηση στη ζωή μας, γιατί είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγεία, όσο και για τη ψυχολογία μας. «Θα μπορούσε η πολιτεία να επαναφέρει το personal training, one to one, γυμναστής – ασκούμενος. Πριν το ολικό lockdown, το εφαρμόζαμε και πήγαινε πάρα πολύ καλά, τηρώντας τα μέτρα. Ο γυμναστής φορούσε τη μάσκα, υπήρχε απόσταση από τον ασκούμενο. Σκεφθείτε σε ένα κτήριο 150 τετραγωνικά, μηδαμινές οι πιθανότητες να υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Η απόφαση που πάρθηκε να πας για εκγύμναση σε εξωτερικό χώρο, δεν είναι και το πιο εύκολο για ένα γυμναστή. Να πάρει ο γυμναστής εξοπλισμό, να ψάξει να βρει ένα χώρο, να του επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες…»

Μέσα από τη δουλειά τους θέλουν να αποδείξουν στο κόσμο της πόλης μας, ότι «η γυμναστική δεν είναι πολυτέλεια. Πολυτέλεια είναι να είσαι υγιής.» Προφανώς καταρρίπτει το μύθο του «δεν έχω χρόνο» γιατί πιστεύει ότι  «άσκηση μπορείς να κάνεις οπουδήποτε. Όταν είσαι σπίτι και παίζεις play station, μπορείς να κάνεις άσκηση. Να φέρεις ουσιαστικά την άσκηση στο σπίτι σου και να ξεκινήσεις..»

Παρόλα αυτά, για να βρούμε το κίνητρο να ξεκινήσουμε, πρέπει «πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσεις το πρόβλημα. Δηλαδή είτε παχυσαρκία ή κακή ψυχολογία είναι, να ξεκινήσεις με ένα σύντομο πρόγραμμα στο σπίτι και θα νιώσεις καλύτερα. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε μαγική λύση για να ξεκινήσεις! Πρέπει μόνο να αναγνωρίσεις το πρόβλημα..»

Κλείνοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε σε κάποιες στατιστικές για τις οποίες δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι ως χώρα, εφόσον κατέχουμε την τρίτη χειρότερη θέση, στη μη εκγύμναση, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη, πατήστε το σύνδεσμο, https://www.youtube.com/watch?v=tHEjasCEge0