Εάν θα επιλέξεις να σπουδάσεις στον κλάδο Γραφιστικής, αυτό το άρθρο σε αφορά. Μάθε τις προκλήσεις και ευκαιρίες που σου προσφέρει το επάγγελμα του Γραφίστα

Γραφίστες γύρω μας πολλοί! Η φράση «η γραφιστική είναι παντού» ισχύει γιατί τόσο ο κλάδος σπουδών, αλλά όσο και το επάγγελμα του Γραφίστα είναι πολύ αγαπητά στις μέρες μας. Βλέπετε, είναι ένας κλάδος που προσφέρει πολλές προοπτικές εργοδότησης, σε μια εποχή που πολλά επαγγέλματα έχουν κορεστεί.

Εάν πράγματι αγαπάς το design, δεν θα ήταν bad timing να σπουδάσεις σ’ αυτό τον κλάδο, φτάνει να πάρεις εκείνα τα εφόδια που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους πολλούς γραφίστες που θα βγουν στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει αυτό το άρθρο! Η καθηγήτρια Γραφιστικής στο Alexander College, Έφη Τ. Κατσιής, μιλά για τις εμπειρίες της, το επάγγελμα, τις προκλήσεις και ευκαιρίες.

Logo and Business Card Design

Ξεκίνησα για σπουδές στην Αγγλία, χωρίς ακόμα να ξέρω τί ακριβώς ήθελα να σπουδάσω. Το μόνο που ήμουν σίγουρη είναι ότι ήθελα οι σπουδές μου να αφορούν την τέχνη. Έφτασα, λοιπόν, στο Λονδίνο, με το πορτφόλιό μου. Επισκέφθηκα Art Schools και άφησα αιτήσεις για να ξεκινήσω το foundation course μου. Συνέχισα με τρένο και λεωφορείο για την αναζήτηση σχολής και ήμουν αποφασισμένη ότι θα τα καταφέρω.

Ακολούθησαν συνεντεύξεις και τελικά έγινα δεκτή στο «Harrow Metropolitan University». Η φοίτηση εκεί ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Το θετικό ήταν ότι μπορούσα να επιλέξω ανάμεσα σε σπουδές, σε διαφορετικά πεδία της τέχνης, όπως Γραφιστική, Διακόσμηση, Κινηματογράφο, Φωτογραφία κ.ά.

Η Γραφιστική με κέρδισε και έτσι συνέχισα το 2ο εξάμηνο αποκλειστικά τις σπουδές μου σ’ αυτόν τον κλάδο. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η δημιουργικότητα που πρέπει να αναπτύξεις και ο τρόπος σκέψης που πρέπει να αποκτήσεις για να μπορέσεις να ανακαλύψεις και να κατακτήσεις τη γνώση στην Γραφιστική. Τότε χρειαζόταν σκληρή δουλειά γιατί όλα γίνονταν στο χέρι – οι υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν χρόνια αργότερα.

Η εισαγωγή της τεχνολογίας ήταν επίσης για εμένα κάτι πρωτόγνωρο και θυμάμαι ότι προσπαθούσα να το εξηγήσω στους άλλους λέγοντας διάφορα… ότι «είναι αυτό που σχεδιάζει τα φυλλάδια που έρχονται στο γραμματοκιβώτιό σας», ή έλεγα ότι «είναι τα ονόματα που υπάρχουν στις βιτρίνες των καταστημάτων». Μεγαλώνοντας, βέβαια, βρήκα πολλούς άλλους τρόπους να εξηγήσω τί είναι η Γραφιστική.

Wine Label and Logo Design

Η Γραφιστική είναι παντού γύρω μας και οι γραφίστες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κόσμο μας. Χωρίς αυτούς, πώς θα μπορούσες να αναγνωρίσεις τα brands ή πώς θα καταλάβαινες τις πληροφορίες που βλέπεις σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο; Είμαστε εμείς που μπορούμε να σου μεταφέρουμε πληροφορίες, την ώρα που διαβάζεις ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, να κάνουμε πιο όμορφο τον κόσμο σου, να σου προωθήσουμε προϊόντα και να επικοινωνήσουμε με κάθε μέσο μαζί σου.

Δεν λέω ότι είναι ένα εύκολο επάγγελμα. Είναι, όμως, ένα επάγγελμα που σε ανταμοίβει γιατί θα δεις τη δουλειά σου να εμφανίζεται τυπωμένη σε περιοδικά, ή ακόμα και στο δρόμο οδηγώντας σε κάποιο billboard, θα δεις το design σου!

Competition Poster

Ως γραφίστας θα έχεις την ευκαιρία να βρεις δουλειά σε πολλές και διαφορετικές θέσεις εργασίας. Ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος για να το επιλέξεις ως επάγγελμα. Έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις σε Graphic Design Studio, ως Junior Γραφίστας και στη συνέχεια να γίνεις Creative Director. Μπορείς να δουλέψεις σε τυπογραφείο, σε εκδοτικό οίκο περιοδικών ή εφημερίδων, ή ακόμα μπορείς να σχεδιάζεις ιστοσελίδες, banners για διαφήμιση και οτιδήποτε έχει σχέση με το διαδικτυακό marketing. Ακόμη, μπορείς να δουλέψεις από σπίτι ως freelancer για να είσαι εσύ το αφεντικό του εαυτού σου! Αν σε ενδιαφέρει, μπορείς, επίσης, να ασχοληθείς με τη βιομηχανία κινουμένων σχεδίων η οποία είναι συνεχώς εξελισσόμενη.

Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές. Είναι στο χέρι σου να επιλέξεις πού θα ήθελες να εστιάσεις το ενδιαφέρον σου και να συγκεντρωθείς σ’ αυτό για να πετύχεις!

Σε συμβουλεύω να μη διστάζεις να δοκιμάζεσαι σε νέα πράγματα. Ο κλάδος της Γραφιστικής αλλάζει και εσύ εξελίσσεσαι μαζί του.

Σε διαβεβαιώ ότι αν τον επιλέξεις, δεν θα σταματήσεις ποτέ να μαθαίνεις. Η δουλειά σου, θα σου επιτρέπει συνεχώς να εξελίσσεσαι… είσαι από τους τυχερούς γιατί σπούδασες Γραφιστική!