Η εποχή μας χαρακτηρίστηκε, καθόλου τυχαία, ως η εποχή της εικόνας και της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα αναπτύχθηκε και η τέχνη της Γραφιστικής που μπορεί πλέον, να κινεί τον κόσμο, σ’ ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο. Εμείς οι Γραφίστες κινούμε τον κόσμο. Πώς το πετύχαμε αυτό; Διάβασε παρακάτω να μάθεις τους λόγους που η γραφιστική τέχνη απέκτησε δύναμη, τόση, ώστε να μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

1 Έχουμε σύμμαχο την εικόνα

Προφανώς, από τότε που οι πρώτοι άνθρωποι αντιλήφθηκαν ότι δεν τους αρκεί ο προφορικός λόγος, ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τον γραπτό, χρησιμοποιώντας σύμβολα και ζωγραφιές. Έτσι, η επικοινωνία εξελίχθηκε, ενώ η ζωή των ανθρώπων έγινε πιο δημιουργική και όμορφη. Η γραφιστική τέχνη, η τέχνη μας, που αναπτύχθηκε πολύ αργότερα, έχει ως μέσο της την εικόνα και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, αναπτύχθηκε και πέτυχε να γίνει ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Η γραφιστική είναι παντού: σε αφίσες, περιοδικά, φυλλάδια, τηλεόραση και διαδίκτυο. Παντού και πάντα μας κερδίζει την προσοχή, γιατί χρησιμοποιεί φωτογραφίες, σύμβολα και χρώματα. Εμείς οι γραφίστες, ανήκουμε στους λίγους που μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο… όχι ακριβώς, αλλά κάπως΄ετσι! Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε στέλνοντας σημαντικά μηνύματα και αναλαμβάνοντας παγκόσμιες εκστρατείες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην ταχύτητα της διάδοσης. Σύμμαχους σ’ αυτό έχουμε το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (βλ facebook, Instagram κλπ)

2 Στέλνουμε σημαντικά μηνύματα ανά το παγκόσμιο

Σκεφτήκατε ποτέ ότι εάν δεν υπήρχε η Γραφιστική δεν θα ευαισθητοποιούμασταν για παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία COVID-19 κ.ά.;

Η δουλειά μας ως γραφίστες δεν είναι να φτιάχνουμε (μόνο) όμορφες αφίσες, αλλά κυρίως είναι να στέλνουμε μηνύματα και σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν να κάνουμε τον κόσμο που ζούμε όμορφο και αρμονικό. Φυσικά, δίνουμε έμφαση στην αισθητική – γιατί έτσι κερδίζουμε την προσοχή – αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός μας σκοπός. Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε; Πρώτον, πρέπει να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να μελετήσουμε με ποιον τρόπο το κοινό θα ανταποκριθεί πιο άμεσα, να του δόσουμε οπτικά ερεθίσματα, έτσι ώστε να τον ευαισθητοποιήσουμε. Το πρόβλημα της «Κλιματικής Αλλαγής» ή της πανδημίας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, είναι πολύ καλά παραδείγματα.

3 Εμείς οι γραφίστες είμαστε καλά διαβασμένοι!

Για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε και τους υπόλοιπους, πρέπει πρώτα να ερευνήσουμε καλά το αντικείμενό μας, να μάθουμε τα γεγονότα, να διαβάσουμε επιστημονικές εκθέσεις, να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες. Μετά ξεκινά το design! Στους φοιτητές μας, εδώ στο Alexander College, αναθέτουμε πραγματικά θέματα – προβλήματα, και τους φέρνουμε σε επαφή με εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται επαγγελματικά, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ακόμη, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν την εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

4 Ο κλάδος μας εξελίσσεται συνεχώς

Σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται και κάθε πρόβλημα γίνεται παγκόσμιο, εμείς οι Γραφίστες, – ας πάρουμε για παράδειγμα την πανδημία COVID-19 – επικοινωνούμε στον κόσμο πληροφορίες, ειδήσεις και υλικό που αποκτά ενδιαφέρον γιατί υποστηρίζεται από διαγράμματα, σύμβολα, εικονίδια, σύμβολα κ. ά. Όλα εξαρτώνται πλέον από την εικόνα: oρισμένες διαφημίσεις κατευθύνουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια βασική ρουτίνα υγιεινής για να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Τα «Infographics» είναι η νέα τάση, που αναπτύξαμε εμείς οι γραφίστες και είναι παντού γύρω μας.

Μην το ψάχνετε, είμαστε παντού γύρω σας. Αλλάζουμε τον κόσμο, τον κάνουμε πιο όμορφο, ενδιαφέρον και φυσικά πιο ενημερωμένο και ευαισθητοποιημένο.

Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε μηνύματα σ’ έναν απρόβλεπτο και μεταβαλλόμενο κόσμο, πιο παγκοσμιοποιημένο και αναπτυγμένο από ποτέ και ελπίζουμε ότι οι ιδέες και τα σχέδιά μας θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέρος του κόσμου της γραφιστικής τέχνης, έλα και γνώρισέ μας, στο AlexanderCollege, από κοντά και διεκδήκησε τη δική σου θέση στην αγορά εργασίας.

Μαρία Παλλήκαρος
Υπεύθυνη κλάδου Γραφικών Τεχνών
Alexander College