Ο Γιάννης Χατζηκωνσταντούρας, ένας από τους Co – Founder του StudentLife.com.cy και του People First, βρέθηκε στο AlexWebRadio και μίλησε για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις start – up επιχειρήσεις.

Ο Γιάννης, καλός φίλος και συνεργάτης του Alexander College, είναι ο πλέον ειδικός να μιλήσει για τα παραπάνω θέματα, εφόσον με το τέλος των σπουδών του, ίδρυσε τη δική του επιχείρηση, το StudentLife.com.cy, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και γίνεται ένας δυνατός παίχτης στον τομέα του.

Ένας εκ φύσεως αισιόδοξος και ενθουσιώδης άνθρωπος, όπως δηλώνει ο ίδιος, κατάφερε σε λιγότερο από μία δεκαετία να ιδρύσει τις δικές του επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι διαφορετικής θεματικής η κάθε μία.

Η επιχειρηματικότητα ξεκίνησε για τον Γιάννη όταν ακόμα ήταν φοιτητής στο μεταπτυχιακό του, όταν βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφάσισε μαζί με άλλους να φτιάξει μια ιστοσελίδα με περιεχόμενο φοιτητικό. «Αν δεν κάναμε εκείνη την ιστοσελίδα όταν ήμασταν φοιτητές, δεν θα υπήρχε το Studentlife σήμερα», κάτι το οποίο αναγνώρισε εκ των υστέρων.

Είναι πράγματι πολύ αισιόδοξο και ενθαρρυντικό για όλους τους νέους, να ακούς ένα νεαρό επιχειρηματία, στα 33 του χρόνια να δηλώνει ότι «Δεν με φοβίζει η καθημερινότητα και η ζωή, εκτός από θέματα υγείας, όλα τα υπόλοιπα είναι στα χέρια μας και μπορούμε να τα διαχειριστούμε και νομίζω αυτή η αισιοδοξία μου με βοήθησε να μην προβληματιστώ ιδιαίτερα για να ξεκινήσω το StudentLife».

Παρόλα αυτά, μετά από χρόνια, τί είναι αυτό που συνεχίζει ακόμα να τον εμπνέει να σκέφτεται νέα επιχειρηματικά σχέδια και να κρατά σε ψηλά σχέδια τον ενθουσιασμό του; Είναι όντως άνθρωπος δημιουργικός και δραστήριος, όμως βρίσκει κίνητρο και ώθηση από τους ανθρώπους που έχει γύρω του και κυρίως από τους συναδέλφους του. Γίνεται μια διαδικασία ανατροφοδότησης μαζί τους, όπου αντλεί δύναμη από εκείνους και εκείνοι εμπνέονται από τον εργοδότη τους.

«Το πιο ουσιαστικό για εμένα, είναι το να προσφέρεις ποιοτικές θέσεις εργασίας και να βλέπεις ότι οι συνάδελφοί σου περνούν καλά στη δουλειά. Αυτό είναι που μου δίνει μεγάλη έμπνευση και με κάνει πολύ ευτυχισμένο… να έχεις ένα συνάδελφό σου που σου λέει ότι «περνώ καλά δαμέ!» Τελικά, όταν ανακάλυψα ότι αυτό που με ενθουσιάζει είναι η επικέντρωση στους ανθρώπους της εταιρείας και να βλέπω ότι απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και είναι σε ένα περιβάλλον που τους εμπνέει… τότε είπα ότι αυτός είναι ο σκοπός: να δημιουργούμε θέσεις εργασίας που να έχουν ένα επίπεδο.»

Και η δημιουργία του People First που έγινε μόλις πρόσφατα, μέσα από τη συζήτησή μας, φάνηκε ότι προήλθε από το γεγονός ότι ο Γιάννης πιστεύει στις δυνατότητες του ανθρώπου. Πιστεύει ότι όταν δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για κάποιον, τότε αυτός θα σου δώσει πίσω αγάπη, ενδιαφέρον και όρεξη για δουλειά και γνώση. Σε αυτό το σημείο της συζήτησης, πρόσθεσε ότι: «Έρχονται στην αγορά εργασίας οι νέοι και λέεις τους δουλέψετε… ναι αλλά δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν και πού να τελειώσουν, [γιατί δεν έχουν εργαστεί αλλού στο παρελθόν]. Όμως αν τον προσλάβεις και του πεις, καταλαβαίνω ότι δεν ξέρεις, όμως έλα και έχουμε εμείς ένα πρόγραμμα για να σε βοηθήσουμε να μπεις στη δουλειά, και να συνεχίσουμε να σε κρατούμε από το χέρι [μέχρι να μάθεις], τότε θα βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στο StudentLife είχαμε πρόσφατα δύο προσλήψεις, νέοι 25 χρονών και είμαστε super happy.»

Στο κλείσιμο αυτής της όμορφης κουβέντας, όταν του ζητήθηκε να δώσει κάποιες συμβουλές στους φοιτητές μας, τότε ο Γιάννης μετέτρεψε έντεχνα την συμβουλή σε προτροπή, λέγοντας: «…Πιστεύω ότι η φοιτητική περίοδος είναι η κατάλληλη για να δοκιμάσεις πράγματα. Έχεις ελάχιστα ρίσκα, ούτε οικογένεια, ούτε υποχρεώσεις πολλές, τίποτα. Όταν είσαι φοιτητής μπορείς να πάρεις τα ρίσκα σου πιο εύκολα. Εάν ήμουν σήμερα φοιτητής, θα εκμεταλλευόμουν τον ελεύθερο χρόνο που θα είχα, θα έκαμνα πράματα όπως ραδιόφωνο, εθελοντισμό… θα έκαμνα οτιδήποτε μπορεί να καλλιεργήσει κάποιες δεξιότητες, για να κάνεις γνωριμίες και να καταλάβεις τί σου αρέσει. Γιατί ακόμα και η επιχειρηματικότητα, η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι για όλους. Πρέπει να δοκιμάσεις κάποια πράγματα για να δεις τί σου αρέσει. Εάν σου αρέσει η επιχειρηματικότητα, να το ακολουθήσεις. Πώς όμως θα το καταλάβεις; Με το να δοκιμάσεις. Δοκίμασε!»