Ο Ιωάννης Ζορπάς, τελειόφοιτος Γ’ Λυκείου και Πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Αγίου Γεωργίου, βρέθηκε στο AlexWebRadio, στο πλαίσιο συνεντεύξεων που γίνονται με τη μαθητική νεολαία της Λάρνακας.
Νέος, συνειδητοποιημένος, που δεν φοβάται να εκφράσει την άποψή του, βάζει ψηλούς στόχους για το μέλλον του και τις σπουδές του.
Όσο αφορά την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες, πιστεύει ότι, «ήταν σωστή επιλογή να επιστρέψουμε στα θρανία, ειδικά εμείς η Γ’ Λυκείου. Δεν έπρεπε με τίποτε να παραταθεί η online εκπαίδευση, όσο κι αν κάποιοι αρμόδιοι πιστεύουν ότι κάλυψε την ύλη. Σ’ αυτό διαφωνώ, διότι ο κάθε μαθητής, δεν νομίζω να είναι εύκολό του κάθε πρωί να ξυπνά, να ανοίξει το laptop του και να ακούσει αυτά που θέλει να του πει ο καθηγητής του και να πάρει τις γνώσεις που θέλει για τη συνέχεια.»
Πράγματι, διαμέσου της επαφής μας με τους νέους, μάθαμε ότι οι πλείστοι δεν συμφωνούν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γιατί δεν μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, από τη μέχρι τώρα φυσική παρουσία των μαθητών στις τάξεις.
«Είναι προφανή τα κενά που θα υπάρξουν στους μαθητές και θα προκύψουν από τα διαδικτυακά μαθήματα. Ξέρω από πολλούς φίλους μου, αλλά και από τον εαυτό μου, ότι έχει φορές που μπορεί να μπαίνεις στο μάθημα και να κοιμάσαι. Εκεί αυτόματα ήδη έχασες ένα μάθημα[…] Αυτόματα χάνεις πολλές πληροφορίες, ήδη ένα – ένα τα κενά ξεκινούν να μαζεύονται.»
Ακόμα ένα σοβαρό θέμα που ο ίδιος ο Ιωάννης ανέφερε είναι αυτό των διαγωνισμάτων, τα οποία δεν έγιναν όπως είθισται.
«Υπάρχουν ήδη αρκετά προβλήματα γιατί δεν κάναμε διαγωνίσματα μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το διαγώνισμα βάζει το μαθητή να λύσει ασκήσεις και να διαβάσει […] αφομοίωνε όσα μάθαινε για να τα γράψει μετά στις εξετάσεις.»
Και συνέχισε λέγοντας ότι οι καθηγητές προσπαθούν και κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν, με βάση τις νέες συνθήκες. Παρόλα αυτά, όμως, οι μαθητές, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καλύπτουν και αφομοιώνουν την ύλη.
Κι όμως, μέσα σε όλα αυτά βλέπει και κάτι θετικό, που θα βοηθήσει πολύ τη γενιά του: «το μόνο θετικό που μπορώ να πω είναι ότι μαθαίνεις πιο πολύ στα δύσκολα. Όσο πιο πολλές είναι οι δυσκολίες και αντέχεις, γίνεσαι πιο δυνατός.»
Ίσως, αυτή θα είναι η γενιά των νέων ανθρώπων που θα ωριμάσουν πιο γρήγορα, γιατί τώρα, με όλα αυτά που ζουν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Όλα είναι ρευστά και αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο ανέφερε ότι μίλησε με τις πιο μικρές ηλικίες που το έζησαν και είναι πολύ θετικοί στις εξετάσεις ανά τετράμηνο. «Κάποιες απεργίες που ήταν οργανωμένες να γίνουν, το δικό μας το σχολείο, επειδή οι πλείστοι, δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην απεργία και θεώρησαν καλή τη νέα μέθοδο των τετραμήνων και την προτιμούν γιατί μοιράζεται η ύλη.»
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που είναι πλέον μια πραγματικότητα στην καθημερινότητα των νέων, καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους, όμως σύμφωνα με τον Ιωάννη, η δική του γενιά είναι ακόμα «σε καλή κατάσταση». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι επόμενες γενιές, αυτοί που γεννήθηκαν πιο μετά από εμάς και είχαν μια καλή σχέση με τα τηλέφωνα και τα social media, εκεί θα φανεί ακόμα παραπάνω ο εθισμός.»
Κλείνοντας, εξέφρασε με αισιοδοξία το μήνυμά του για ένα καλύτερο μέλλον.
«Όλοι νιώθουμε αδικημένοι (λόγω της κατάστασης), αλλά ξέρουμε ότι έχουμε ανθρώπους που μας σκέφτονται, ξέρουμε ότι έχουμε πολλούς δίπλα μας και θέλουν το καλό μας και το ίδιο είμαστε και εμείς, ο ένας μαθητής κοντά στον άλλο, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο καθένας να βοηθήσει όσο μπορεί τον άλλο και ψυχολογικά και στα μαθήματα και ελπίζουμε όλοι να φύγει η πανδημία και να έρθουν καλύτερες μέρες και μακάρι άλλοι, να καταφέρουν να ζήσουν τις εμπειρίες που τους επιφυλάσσει η Γ’ Λυκείου.»