Το AlexWebRadio εγκαινίασε μια καινούρια ενότητα με τίτλο «Οι νέοι μιλούν». Στόχος αυτών των εκπομπών είναι να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά, να ακουστεί η φωνή των νέων, τα ζητήματα που τους απασχολούν, οι σκέψεις, τα πλάνα, τα προβλήματα κα οι προβληματισμοί τους.

Το Λύκειο Βεργίνας ήταν το πρώτο Λύκειο που μας επισκέφθηκε μέσω των εκπροσώπων τους, της Προέδρου Σαββίνας Βορκά και Γραμματέως Μαρίας Δημητρίου.

Σε ένα φιλικό κλίμα, οι παρουσιαστές της εκπομπής “The Base – men Show”, Κυριάκος Χριστοφή και Γιώργος Παντελίδης, συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για την πανδημία, τις εξετάσεις τετραμήνων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανισότητες στα σχολεία, το bullying κ.ά.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αφοπλιστική απάντηση της Προέδρου στην ερώτηση για την πανδημία, ότι «είναι η τελευταία μας χρονιά και δεν ζήσαμε τίποτε». Είναι πραγματικά λυπηρό να θεωρεί δικαίως αυτή η γενιά ότι δεν δημιουργούν αναμνήσεις, δεν έχουν όμορφες στιγμές να χαρακτηρίζουν τα μαθητικά τους χρόνια.

Η κουβέντα μας συνεχίστηκε με την Γραμματέα Μαρία, να παρουσιάζει την κατάσταση λέγοντας ότι «όταν εξελίχθηκε η κατάσταση και έκλεισαν τα πάντα, όλοι στεναχωρήθηκαν γιατί ο καθένας είχε τα δικά του σχέδια, όλα γκρεμίστηκαν… είναι μια ηλικία που δεν θα ξαναζήσουμε και χάνουμε πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε και στο μέλλον δεν θα μπορούμε».

Παρόλα αυτά, και οι δύο νεαρές μαθήτριες διαπίστωσαν ότι οι νέοι ευθύνονται ως ένα βαθμό για την μετάδοση του ιού, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και του αυθορμητισμού τους. «Ειδικά στα σχολεία είναι δύσκολο να τηρηθούν όλα τα μέτρα. Κάποιοι δεν πιστεύουν στον ιό, ο καθένας έχει τη δική του άποψη, μερικοί πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι[σημαντικό], άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα με ενοχλήσει και ανάλογα πράττουν και δεν κρατούν μέτρα. Σίγουρα δεν λέμε να κλειδωθούν σπίτι, αλλά τουλάχιστον να προστατέψουν τα άλλα άτομα που είναι ευάλωτα», συμπλήρωσε η Μαρία.

Επιπλέον, η Μαρία που είναι μαθήτρια του Αθλητικού Λυκείου Βεργίνας, εξέφρασε το παράπονό της ότι λόγω των μέτρων, σταμάτησαν οι προπονήσεις και αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση και έριξε το ηθικό τους «τις πρώτες δύο περιόδους καθημερινά έχουμε προπονήσεις. Με τα μέτρα όμως, δεν είχαμε τίποτε να κάνουμε. Είναι δύσκολο κάποιος να κάνει προπονήσεις στο σπίτι, είτε μόνος του, είτε έξω, θέλεις και κάποιο εξοπλισμό, που κάποιοι από εμάς δεν έχουν. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση…».

Ανεξαρτήτως της πανδημίας, η Πρόεδρος, η Σαββίνα, διαπίστωσε ότι «εν μέρη είναι αδικημένη η γενιά μας γιατί μεγαλώσαμε σε υπολογιστές, tablets, μπροστά από μια οθόνη, ενώ οι δικές σας γενιές, μεγάλωσαν έξω στην αυλή».

Είναι, επίσης, η γενιά που βλέπουν συνεχείς αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος, με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο να είναι μία από αυτές. «Θεωρώ ότι με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας των Φροντιστηρίων, γιατί οι καθηγητές δεν φτάνουν να διδάξουν σωστά την ύλη τους», είπε η Σαββίνα, ενώ η Μαρία που είναι στη Β’ Λυκείου και έχει προσωπική εμπειρία, είπε ότι προτιμά ανά τετράμηνο εξετάσεις γιατί μειώνεται η ύλη στα μισά.

Όσο αφορά τις ανισότητες στα σχολεία μας, η Μαρία τόνισε ότι υπάρχουν ανισότητες μετάξύ των μαθητών, αλλά και ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των μαθητών από τους καθηγητές. «Σίγουρα υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Ξεχωρίζουν ένα μαθητή που έχει 2000 followers από ένα με 300 followers και λένε «δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του». Σίγουρα θα κρίνουν κάποιο από τον τρόπο που ντύνεται και μπορεί να μην τον «παν» από το στιλ του, (κρίνουν) από τα άτομα που κάνει παρέα… ενώ οι καθηγητές κρίνουν (τους μαθητές) από τις επιδόσεις τους.

Ποιο είναι όμως το όραμά τους για το ιδανικό σχολείο; «Για εμένα το ιδανικό σχολείο είναι να μας καλύπτουν οι καθηγητές μας και να μη χρειάζεται να πάμε ιδιαίτερα. Ο χώρος να είναι εντάξει, να έχεις πάντα κάτι να κάνεις, να μπορούμε να ψυχαγωγούμαστε και (οι καθηγητές) να βοηθούν όλους τους μαθητές να ακολουθήσουν εκείνο που θέλουν», σημείωσε η Σαββίνα.