Το ευχάριστο για εσένα είναι ότι εάν επιλέξεις να σπουδάσεις στον κλάδο Hospitality Management του AlexanderCollege, οι σπουδές σου θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, στην Κύπρο και θα πάρεις πτυχίο Βρετανικού Πανεπιστημίου.

Δεν θέλει και πολλές γνώσεις για να καταλάβεις ότι ο τομέας της Φιλοξενίας είναι ιδιαίτερος και αρκετά ενδιαφέρων! Κατ’ αρχήν η ύπαρξή του κινεί ή υποβαθμίζει τις οικονομίες αρκετών χωρών του κόσμου, όπως και του δικού μας τόπου, της Κύπρου μας.

Με δεδομένο ότι ως χώρα προσπαθούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας, εγχώριο ή από εξωτερικό, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουμε από την ποιότητα των υπηρεσιών. Τα άτομα τα οποία θα εργαστούν σε θέσεις εργασίας του κλάδου Φιλοξενίας, καλούνται όχι μόνο να είναι «φιλόξενοι», αλλά και μορφωμένοι στο αντικείμενο με το οποίο καταπιάνονται.

Εννοείται ότι πλέον ο Κλάδος «Φιλοξενίας» είναι ευρύς και εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας σε χώρους όπως, Ξενοδοχεία, Χώρους Εστίασης, Γήπεδα, Χώροι Δεξιώσεων κ.ο.κ.

Τί σημαίνει παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας;

Μα φυσικά η προσφορά προς τον «πελάτη» αξέχαστων εμπειριών, η ικανοποίηση στην έκφραση και στο βλέμμα τους, οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, αλλά και η οικειότητα που θα δημιουργηθεί μεταξύ πελάτη και εργαζόμενου, είναι απόδειξη παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Είναι, λοιπόν, η Φιλοξενία ένα λειτούργημα;

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι είναι λειτούργημα, εφόσον φροντίζει να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων για ψυχαγωγία, χαλάρωση και απόλαυση. Η Φιλοξενία είναι ένας κλάδος σπουδών που παρέχει εξειδίκευση σε όσους στο μέλλον θα παρέχουν υπηρεσίες. Το πρόγραμμα σπουδών του κλάδου Hospitality Management του CanterburyChrist Church University στο Alexander College, διδάσκει μεθόδους, προσεγγίσεις, δεξιότητες και γνώσεις, έτσι ώστε, αρχικά, οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν τους πελάτες και τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, καλούνται όσοι προσφέρουν υπηρεσίες, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, έτσι ώστε να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας την επιτυχία των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις Φιλοξενίας, λειτουργούν σε ένα ενδιαφέρον και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που απαιτεί εγρήγορση, καθώς οι απαιτήσεις των πελατών είναι από μόνη της μια κατάσταση – πρόκληση.

Πώς διαχωρίζονται οι υπηρεσίες;

Οι υπηρεσίες έχουν 4 βασικά χαρακτηριστικά: μπορεί να είναι άυλες, μεταβλητές, αδιαχώριστες ή φθαρτές. Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, προσθέτει στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπιστούν. Άρα, η προσφορά των υπηρεσιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ίδιο το άτομο που τις προσφέρει. Ταυτόχρονα όμως, η αντίδραση των πελατών είναι εμφανής και θα φανεί κατά πόσο έμειναν ευχαριστημένοι από αυτά που τους προσφέρθηκαν.

Ποιος, επομένως, είναι ιδανικός για να ακολουθήσει αυτόν τον κλάδο;

Μα φυσικά, άτομα που τους αρέσουν οι προκλήσεις! Άτομα που τους αρέσει να μην κάνουν καθημερινά ακριβώς τις ίδιες δραστηριότητες.

Άτομα που δεν θέλουν να ρουτινιάζουν! Άτομα που τους αρέσει να αμφισβητούνται και να δοκιμάζονται καθημερινά. Όσοι δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν, να προσαρμόζονται και να υιοθετούν νέες προσεγγίσεις και μεθόδους. Όσοι απολαμβάνουν τη συνεργασία και ομαδικότητα, ενώ νιώθουν ευχαρίστηση όταν βλέπουν τους πελάτες να δημιουργούν όμορφες εμπειρίες.

Βλέπετε ότι, η προσφορά υπηρεσιών δεν είναι κάθε μέρα η ίδια διαδικασία, γιατί τότε δεν θα έμεναν ευχαριστημένοι όλοι οι πελάτες. Όσοι παρέχουν υπηρεσίες καλούνται να προσαρμόζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους κάθε φορά, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου πελάτη.

Κατά την εκπαίδευση επομένως, δίνεται έμφαση στον προσδιορισμό των αναγκών των πελατών, στην οργάνωση και προσαρμογή, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Θα ήθελες να γίνεις ένας από τους φοιτητές του κλάδου Φιλοξενίας;

Είσαι ο κατάλληλος αν:

 • Είσαι κοινωνικός και σου αρέσει να γνωρίζεις νέους ανθρώπους.
 • Λατρεύεις να βλέπεις τους γύρω σου ευχαριστημένους και ευτυχισμένους.
 • Απολαμβάνεις την ανθρώπινη παρουσία.
 • Θέλεις να διαπρέψεις στον τομέα της Φιλοξενίας.
 • Θέλεις να γίνεις επαγγελματίας του κλάδου, στο σχεδιασμό και στη διαχείριση εμπειριών φιλοξενίας.
 • Σου αρέσουν οι προκλήσεις για να ικανοποιείς τις απαιτήσεις του πελάτη, προσεγγίζοντάς τον με διαφορετικό τρόπο τον καθένα.

Τί είδους καριέρα μπορείς να χτίσεις αν είσαι απόφοιτος του κλάδου; Με λίγα λόγια, σε ποιους χώρους μπορείς να εργαστείς;

 • Διαχείριση εκδηλώσεων/ πάρτι/ γάμων.
 • Θεματικά πάρκα.
 • Ξενοδοχεία και άλλους χώρους διαμονής.
 • Χώροι Εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, clubs κλπ).
 • Χώροι εκδηλώσεων.
 • Χώροι Αθλητισμού ή Ευεξίας (Spa, Sports clubs κλπ)

Για εσένα που θα σε ενδιέφερε να γίνεις μέλος αυτής της ομάδας, μην ξεχνάς πόσο απαραίτητη είναι η γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της Αγγλικής γλώσσας!

Άννα Χρυσάφη
Υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κλάδου Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας
Alexander College