Η Φρίντα Άντερσον έχτισε την καριέρα της στη Σουηδία ως τερματοφύλακας στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Αφού μετακόμισε στην Κύπρο, συνέχισε να ασχολείται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τη συμμετοχή της στην ομάδα ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ξεκίνησε της σπουδές της στο Alexander College στον κλάδο του Interior Design.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2013 και επέστρεψε στη Σουηδία, θέλοντας να ξεκινήσει την καριέρα της στον κλάδο του Interior Design.

Στην παρακάτω συνέντευξη, ακολουθούμε μαζί της αυτή τη «διαδρομή», στον ευρύ και πολύ ενδιαφέρον χώρο της Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου.

Τί σε έκανε να αποφασίσεις να σπουδάσεις Interior Design;

Μια μέρα συνειδητοποίησα ότι όποτε έμπαινα σε ένα χώρο, επανασχεδίαζα μόνη, με το μυαλό μου, όλο το χώρο. Ένιωθα σαν να φορούσα αυτά τα τρισδιάστατα γυαλιά που με έκαμναν να οραματίζομαι χώρους εντελώς διαφορετικούς. Τότε αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι στην πραγματικότητα, όχι μόνο στο μυαλό μου.

Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία σου ως φοιτήτρια;

Μου άρεσε πολύ ο «ρόλος» που είχα ως φοιτήτρια! Μερικές φορές, βέβαια, ήταν πολύ αγχωτικό και δεν μου άρεσαν πάντα οι προθεσμίες, αλλά όλες αυτές οι γνώσεις ήταν μια πρόκληση πνευματική. Ο τρόπος με τον οποίο διάνοιξε το πνεύμα μου ήταν μαγικός. Επίσης, το να μάθεις πώς να δημιουργείς σχέδια στο sketchbook, ήταν κάτι τόσο διασκεδαστικό.

Το να σπουδάζεις στην Κύπρο, ενώ η καταγωγή σου είναι από άλλη χώρα, σου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα;

Αντιθέτως, αυτό λειτούργησε μόνο θετικά για το επαγγελματικό μου μέλλον. Το να επιλέξει κάποιος να σπουδάσει εξωτερικό, αυτό φανερώνει αφοσίωση και ευκαιρίες για να μάθει πολλά περισσότερα πράγματα, εφόσον επέλεξε σπουδές σε ένα νέο περιβάλλον. Όλα τα μαθήματα ήταν στα Αγγλικά, οπότε το θέμα της Γλώσσας δεν ήταν πρόβλημα για εμένα.

Έχεις αποφοιτήσει και είσαι κάτοχος Πτυχίου στο Interior Design. Αυτό σε έχει βοηθήσει στην επαγγελματική σου πορεία;

Απόλυτα, χωρίς αυτό δεν θα είχα ποτέ τη δουλειά που έχω σήμερα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά courses από γνωστούς Επαγγελματίες του χώρου που διδάσκουν για παράδειγμα «πώς να διαμορφώσετε ένα σπίτι», για να είναι έτοιμο για πώληση ή φωτογράφιση. Παρόλα αυτά, το Πτυχίο σας δίνει πολλά περισσότερα. Το πορτφόλιο που θα κατέχετε μετά την ολοκλήρωση του κλάδου, φανερώνει τις δυνατότητές σας στην τόσο μεγάλη βιομηχανία σχεδιασμού. Είναι απαραίτητο να αναζητάτε τις μεγάλες δουλειές!

Μπορείς να μας μεταφέρεις την εμπειρία σου στην προσπάθειά σου να βρεις μια θέση εργασίας, όταν επέστρεψες στη Σουηδία;

Για περίπου πέντε μήνες, έστειλα εκατοντάδες αιτήσεις για δουλειά, αλλά δεν πήρα καμιά απάντηση. Μόνο όταν μου ήρθε μια εξαιρετική ιδέα, να σχεδιάσω το Βιογραφικό μου Σημείωμα, τότε με πρόσεξαν! Η πρώτη εταιρεία που το έστειλα, με πήρε τηλέφωνο για συνέντευξη και μέχρι σήμερα εξακολουθώ να εργάζομαι γι’ αυτούς. Νομίζω ότι το να ξεχωρίσεις από το πλήθος, είναι το κλειδί!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να βρεις δουλειά στον κλάδο του Design;

Δεν θα έλεγα ότι ήταν εύκολο. Αλλά μόλις έπεσε στην αντίληψή τους το νέο μου βιογραφικό, αμέσως με ειδοποίησαν για συνεντεύξεις. Όταν κάνεις το πρώτο βήμα, τότε ο κόσμος του σχεδιασμού θα ανοιχτεί μπροστά σου.

Μπορείς να μας μιλήσεις για την εμπειρία σου ως εργαζόμενη στο ΙΚΕΑ;

Ξεκίνησα ως Designer στο Com-In. Αυτό είναι το τμήμα που σχεδιάζει όλα τα δωμάτια. Έμαθα πολλά από αυτό, αλλά πολύ συχνά αισθανόμουν σαν να βρισκόμουν μέσα σε ένα κουτί. Υπάρχουν πολλές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος και κάθε δωμάτιο ανήκει σε ένα συγκεκριμένο στιλ, τα έπιπλα, η διακόσμηση, αλλά και το συνολικό στιλ έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Πολλές φορές «τόλμησα» να πω τη γνώμη μου και να ξεφύγω από αυτά που μας επέτρεπαν. Ευτυχώς η ΙΚΕΑ είναι μια εταιρεία όπου οι επιλογές καριέρας που ανοίγονται είναι πάρα πολλές.

Με τί ασχολείσαι σήμερα;

Εργάζομαι ακόμα στο ΙΚΕΑ, αλλά τώρα η θέση μου είναι Business Interior Designer. Συνεργάζομαι με πελάτες – εταιρείες και σχεδιάζω τους χώρους τους. Από γραφεία, μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα και σχολεία. Περίπου κάθε δύο βδομάδες έχω ένα καινούριο project και μπορώ να φτάσω μέχρι το σημείο που ο πελάτης αντέχει! Παράλληλα, έχω τη δική μου εταιρεία. Ετοιμάζω σχέδια για λήψη οικοδομικών αδειών και τώρα σχεδιάζω και ιδιωτικές κατοικίες. Πρόσφατα μου ζητήθηκε να δημιουργήσω ένα υλικό για εσωτερικούς χώρους, φτιαγμένο από κοχύλια της Βραζιλίας. Τώρα εξετάζεται το project από ειδικούς και ελπίζω σύντομα να ξεκινήσω και αυτή την περιπέτεια. Αν όχι, ξέρω ότι οι δυνατότητες στη Βιομηχανία Σχεδιασμού είναι απεριόριστες, φτάνει να τολμήσουμε, να ονειρευτούμε και να δράσουμε.