Είσαι σε φάση που θα πας για σπουδές, αλλά δεν έχεις ακόμη αποφασίσει τι και πού θες να σπουδάσεις. Κλίνεις προς τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, αλλά, φοβάσαι ότι θα δεν θα κάνεις σωστή επιλογή.

Θα βρω δουλειά όταν αποφοιτήσω; Μήπως υπάρχουν πολλοί άνεργοι στους καλλιτεχνικούς κλάδους;

Κατ’ αρχήν, χαλάρωσε και επέλεξε ποιον κλάδο – συναφή με τα καλλιτεχνικά – αγαπάς περισσότερο. Εάν καταλήξεις ότι θέλεις να γίνεις διακοσμητής, τότε διάβασε τα παρακάτω. Συγκεντρώσαμε για εσένα τα πιο σημαντικά tips που πρέπει να γνωρίζεις για να περάσεις από την ανασφάλεια στην απόφαση.

Η ζήτηση που έχει το επάγγελμα. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι. Κάθε ένας, σήμερα, θέλει να έχει ένα σπίτι που αντικατοπτρίζει την ταυτότητά του. Στις μέρες μας, η αυξανόμενη ανάγκη για άνετα και πολυτελή σπίτια έχει οδηγήσει στη μεγάλη ζήτηση για διακοσμητές εσωτερικών χώρων. Επομένως, είναι ξεκάθαρο: η επιλογή ενός προγράμματος «Interior Design» είναι μια έξυπνη κίνηση σταδιοδρομίας.

Ένα επάγγελμα – πρόκληση. Κάθε έργο που θα αναλάβεις, θα είναι για εσένα μια πρόκληση. Θα μπορέσεις να δοκιμάσεις και να αναπτύξεις τη δημιουργικότητά σου και τις τεχνικές σου δεξιότητες. Θα σου δοθεί η ευκαιρία να αναλάβεις μια γκάμα από πολλά και διαφορετικά έργα, όπως γραφεία, σπίτια, εστιατόρια κ. ά. Έτσι, στην πορεία θα ανακαλύψεις και το ταλέντο σου, τι αγαπάς περισσότερο και ίσως, εν τέλει, να γίνεις γνωστός γι’ αυτό το είδος!

Γίνε το αφεντικό του εαυτού σου. Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, αποκτά ένα πελατολόγιο, με το οποίο επικοινωνεί και συνεργάζεται. Έτσι και εσύ! Θα καλείσαι να βρίσκεσαι εντός και εκτός γραφείου και θα διαμορφώνεις εσύ το πρόγραμμά σου. Αν, λοιπόν, έχεις το αίσθημα της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, και εάν δεν θέλεις κανένα πάνω απ’ το κεφάλι σου, αυτή η δουλειά είναι ιδανική για εσένα.

Ένα επάγγελμα που σε γεμίζει ικανοποίηση – Γνωρίζεις το «Κάνε ό, τι αγαπάς και αγάπα αυτό που κάνεις» έτσι; Εδώ ταιριάζει γάντι! Εάν θέλεις να βλέπεις την ικανοποίηση στο βλέμμα των ανθρώπων που δημιουργείς γι’ αυτούς ένα όμορφο χώρο, τότε μην το συζητάς. Έχεις γεννηθεί για διακοσμητής. Πίστεψέ με, εάν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε μόνο βλέμματα ευχαρίστησης θα βλέπεις, επαίνους και χαμόγελα από όλους αυτούς που έκανες πραγματικότητα το όνειρό τους.

Αναγνώριση – Να θυμάσαι ότι: οι καλές συνεργασίες και η συνέπεια στην υλοποίηση των έργων που θα αναλάβεις, θα φέρουν την αναγνώριση στην καριέρα σου. Καλείσαι να συνεργαστείς με αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Μέσα από το επάγγελμα, μπορείς, επίσης, να συνεργαστείς με ειδικούς από διαφορετικά πεδία, τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα σου δώσουν γνώση και εμπειρία για διάφορα τεχνικά θέματα.

Η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος σπουδών στο Interior Design δεν τελειώνει εδώ! Ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, πρέπει να αναπτύσσεις συνεχώς τις γνώσεις σου, να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.

Τέλος, να θυμάσαι ότι τα βιώσιμα σχέδια είναι αυτά που λειτουργούν καλύτερα.

Τον κλάδο του Interior Design θα βρεις στο Alexander College στη Λάρνακα. Με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας, οι καθηγητές είναι έτοιμοι να σε γνωρίσουν από κοντά και να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματά σου σχετικά με τον κλάδο και το επάγγελμα.

̽ Φωτογραφίες: Στέφανος Στέλιος Δρουσιότης, απόφοιτος σπουδών BA (Hons) Interior Design, Alexander College/UWE, Major Project, 2019-2020