Πολλά ειπώθηκαν για τις σπουδές στον κλάδο Λογιστικής. Πολλοί μίλησαν για σίγουρο επαγγελματικό μέλλον και επιτυχημένη καριέρα και κάποιοι άλλοι το αποκαλούν «το δυνατό χαρτί» στην αγορά εργασίας. Κατά πόσο όλα αυτά, όμως, συμβαδίζουν με την πραγματικότητα;

Κατ’ αρχήν σου δίνει την ευκαιρία να επιλέξεις μέσα από μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων, ανάλογα με τη δική σου κλίση και ενδιαφέροντα. Μπορείς να εργαστείς σε Λογιστήριο εταιρείας ή να έχεις το δικό σου γραφείο και πελάτες, ως Σύμβουλος Εταιρείας, στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, ως Καθηγητής ή Ακαδημαϊκός κ. ά.

Εγώ προσωπικά, ως Ακαδημαϊκός στον κλάδο Χρηματοοικονομικών του Canterbury Christ Church University στο Campus του Alexander College σε Λάρνακα και Πάφο, καταγράφω στο παρακάτω άρθρο τους λόγους για τους οποίους μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όλα τα παραπάνω ευσταθούν.

Τα συμπεράσματα, λοιπόν, δικά σας.

Η Λογιστική, κράτησε στο χρόνο, είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα και πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή των ανθρώπων ως μέσο καταγραφής των δοσοληψιών όπως υπό τύπο αριθμητικής παρουσίασης. Με την πάροδο των χρόνων και σύμφωνα με την πορεία των συναλλαγών ο χειρισμός αυτών των πράξεων μετατράπηκε σε επιστήμη. Έτσι δημιουργήθηκε και η εξειδίκευση διαφόρων τομέων της Λογιστικής μέχρι που φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα όπως κατέχουμε σήμερα επιστημονικά τον τομέα. Επομένως, αναμένουμε ότι θα εξελίσσεται και θα παραμείνει το ίδιο σημαντικό όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Η Λογιστική θεωρείται η γλώσσα των επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση μικρή ή μεγάλη πρέπει να «μιλάει» αυτή τη γλώσσα. Είτε έχεις δική σου επιχείρηση, είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή και ακόμα αν είσαι εργοδοτούμενος σε μία άλλη εταιρεία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις κάποιες βασικές αρχές της λογιστικής.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές στην Λογιστική υπάρχουν διάφορες επιλογές καριέρας. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πιστοποιήσεις που μπορεί να λάβει κανείς, όπως η πιστοποίηση από το Association of Chartered Certified Accountants(ACCA). Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει το επαγγελματικό μονοπάτι του Tax Accountant — Φοροτεχνικός, Forensic Accountant — Εγκληματολογικός Λογιστής, Auditor — Ελεγκτής, Accounts Receivable/PayableClerk — Υπάλληλος για Εισπρακτέους/Πληρωτέους Λογαριασμούς, Ταμίας — Treasurer, Υπεύθυνος Πιστωτικού Ελέγχου — Credit Controller

Σ’ αυτό τον κλάδο θα εξειδικευθείτε σε συγκεκριμένες ενότητες που θα σας φανούν χρήσιμοι στο επαγγελματικό σας μέλλον. Θα παρακολουθήσετε μαθήματα όπως Management Accounting, Financial Accounting, Financial Reporting, κ.α.) αλλά και πληθώρα άλλων μαθημάτων που αποσκοπούν στην επιμόρφωση σε διάφορους τομείς των οικονομικών όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Project Management, Strategic Management, Service Management, Taxation, Audit and Assurance.

Επιπλέον, η ποικίλα μαθημάτων που προσφέρεται μπορεί να αναπτύξει την κριτική και αναλυτική σας σκέψη καθώς επίσης και διάφορες άλλες τεχνικές και προσωπικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την μελλοντική σου καριέρα. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα μέσα από τα διδακτέα μαθήματα να αναπτύξουν επιπρόσθετες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες σήμερα κατά τη διαδικασία στελέχωσης της εταιρείας τους.

Όλα αυτά σίγουρα θα λειτουργήσουν διαφορετικά και έχουν διαφορετική βαρύτητα για τον κάθε ένα απόφοιτο. Φαίνεται ότι πρέπει να εμπλουτιστούν με πάθος και όρεξη γι’ αυτό το επάγγελμα, αλλά και με θέληση και υπομονή, διαύγεια πνεύματος και σοβαρότητα.

Κανείς δεν, λέει, επομένως ότι μια καριέρα στον κλάδο είναι εύκολο να κτιστεί, αλλά είναι ένας κλάδος που θα σου δώσει όλα τα εφόδια και προοπτικές για να μπορέσεις να «κτίσεις».

Ευτυχία Πίτσιλλου
Ακαδημαϊκός Accounting & Finance
Canterbury Christ Church University at Alexander College